Bahan-bahan :
p/s: untuk memudahkan, buat filling dulu baru buat puffnya
Filling Kastard (cream)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (480ml)
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Puff (untuk 35 biji)
125 gm self raising
flour/tepung gandum
2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 atau 4 biji telur
Cara-cara:
Filling
1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk
2. Masukkan 5 sudu besar
susu. Kacau jangan ada yang berketul.
3. Masukkan telur dan
kacau lagi.
4. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
5. Masukkan semua
bahan tadi ke dalam periuk. Masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya
ia tidak berkerak dan hangus
6. Masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.
7. Masukkan mentega. Kacau
8. Sejukkan filling
sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.
Puff
1. Panaskan air, gula
dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung, kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak adunan dengan api sederhana sehingga
nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. Sejukkan
2. Pukul semua telur dalam bekas lain terlebih dahulu. Saya guna pemukul
tangan. Adunan tepung tadi pula letak dalam bekas lain, kemudian masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung, mix hingga sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe menggunakan nozzle
bentuk bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven
hingga permukaan puff kecoklatan, lebih kurang 25-30 minit. Oven
hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas
bawah. kedudukan dulang biarlah ditengah-tengah supaya permukaan dan bawah cream
puff sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik dengan
sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari
oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan
telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup
masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. Jangan bukak oven
sebelum tamat tempoh ya, kalau tak memang puff turun.
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling
credit to :owner
No comments:
Post a Comment